Osa 5 – Ikkunat

Aitan kunnostamisessa ikkunoiden asentaminen oli suuri edistysaskel: sisätilat saatiin lämpimiksi. Vanhat sisäänpäin aukeavat ovet muutettiin ulospäin aukeaviksi ikkunaluukuiksi ja sisäpuolelle asennettiin kolmilasiset loft-henkiset ikkunat.

Rakennustyöt alkavat olla loppusuoralla… …mutta pintakäisttelyosastolla on vielä töitä jäljellä:

Ikkunoista tulvii valoa sisään:

Lämpölasi on yhtenä elementtinä:

Porrasnousun ja sen ikkunan esikuva on päärakennuksesta:

Samanlainen poka löytyi pihavarastosta. Alareunaan täytyy vaihtaa uusi puu. Piharakennusten pokilla ei ole useinkaan karmia, vaan poka on kiinnitetty suoraan seinään tai runkopuihin.

Porraskuisti sisältä:

Ikkunoiden asentamisessa on oltava huolellinen, jotta talon rungon ja karmin välistä ei tule vetoa. Uudet karmit ovat lähes 30 senttimetriä syvät, joten niiden ja talon rungon väliin jää pitkä kapea aukko. Olemme työntäneet pitkällä tikulla aukkoon pellavarivettä napakasti. Hyvä eriste on kuohkeaa, joten eristettä ei paukuteta, mutta esimerkiksi lattiaeristeeseen verrattuna eriste saa olla tiukemmin, jotta ilma ei kulje sen läpi helpolla.

Kuten muussakin eristämisessä hyvä lopputulos edellyttää ilmatiiveyttä. Periaatteessa ikkunalistat sisällä ja ulkona sulkevat eristetilan, mutta ilmansulku on paikallaan tässäkin.

Hengittävän ja joustavan ilmansulun saa leikkaamalla pellavakankaasta kapean suikaleen, joka liimataan rungon ja karmin välisen aukon päälle. Kun kangas vielä maalataan pellavaöljymaalilla, on se myös hengittävä. Erityisesti tuulisilla saarilla kalasajat ovat käyttäneet vanhat purjeet tiivistämiseen.

Ilmansulkupaperi ei ole yhtä joustava, mutta silläkin voi varmistaa vedottomuuden. Jaana sanoi, että ei laiteta liimaa, kun mahdollisen huollon yhteydessä paperi repeilee inhottavasti. Kehyslista painaa paperin tiiviisti smyykipuuta vasten.

Aitan sympaattisin ikkuna on yläkerran makuuhuoneessa. Aitan päädyissä oli samanlaiset pienet ikkunat. Kun toiseen päätyyn puhkaistiin ovi,  jäi toinen poka ylimääräiseksi ja se siirrettiin toiselle pokalle pariksi.

Sama ikkuna ulkoa:

Seuraavassa blogissa ja Maalla-lehden artikkelissa käsitellään permantolautoja.

Hyvää remonttikesän jatkoa!

Hannu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *