Osa 14 – Vesikatto

Aitan vesikatto ja yläpohjan rakenne ovat koko kunnostamishankkeessa suurimmat poikkeukset perinteisestä rakentamistavasta.

Yleensä vanhoissa rakennuksissa on avovintti. Se on ehdottomasti turvallisin rakenne, koska vintille voi kiivetä sateella tarkistamaan, että katto pitää vettä – ja jos ei pidä, voi ensi hätään laittaa ämpärin vuotokohdan alle. Jos vesikatto kondensoi, putoavat pisarat sahanpurujen päälle ja kuivuvat pian.

Yläkerran poikkileikkaus: eristekerros (keltaisella) myötäilee vesikaton muotoa.

Yläkerran huoneen korkeus on sivustoilla vain noin 1,8 metriä, joten eriste oli asennettava vesikaton alle eikä vaakasuorana tasona. Koska halusimme estää vuodot mahdollisimman tehokkaasti, aittaan tuli kolme vettäpitävää kerrosta.

Eristekerroksen ja tuuletustilan päällä on yhtenäinen raakaponttilaudoitus, jonka päälle naputeltiin heti kattohuopa.

Aitassa oli alunperin sementtitiilikatto, joten halusimme siihen takaisin tiilikaton, mutta materiaali muuttui savitiileksi. Tiiliä oli jäänyt yli edellisestä kattotyöstä ja nyt – vuosien jälkeen – lähdimme metsään laanikentälle etsimään tiiliä. Se olikin melkoinen urakka sillä kuormalavat olivat osittain lahonneet ja tiiliä peitti sammalkerros. Kaiken lisäksi tiilet olivat keväällä vielä osittain jäätyneet toisiinsa kiinni.

Laanikenttä.
750 tiiltä piti harjata puhtaaksi sammaleista. Tiilet piti myös mitata ja jakaa neljään eri koko- ja laatuluokkaan. Sata vuotta vanhat poltetut tiilet eivät ole aivan mittatarkkoja.

Lajitellut tiilet odottavat kuljetusta pihaan.
Tiilet nostettiin ylös lavoittain.
Huopakaton päälle on lyöty korotusrimat räystäältä harjalle. Niiden päällä on vedenpitävä aluskate.

Tiilet lepäävät vaakasuuntaisten ruodelautojen päällä. Tiilikatto ei ole täysin vedenpitävä, eivät varsinkaan nämä vanhat tiilet, jotka eivät tahdo osua millään kohdalleen. Pöllyävä lumi ja viisto rankkasade löytävät tiensä katteen läpi. Siksi katolla on sekä kangasmainen aluskate että alinna kattohuopa.
Joka rivin ensimmäinen tai viimeinen tiili täytyy halkaista.
Kaikki tiilet katolla! Harjatiilet löysin, kun ajelin alueella, jossa oli paljon uusia peltikattoja. Osa asukkaista oli säilyttänyt vanhoja katto- ja harjatiiliä. Pari euroa kappale sain kolmisenkymmentä yli satavuotiasta Keramian-harjatiiltä.
Tässä kuvassa näkyvät jo punaiset tuulilaudat ja sadevesikouru. Kuistin katolla on musta huopa. Ovenpäällyskatoksella on alushuopa odottamassa toista huopakerrosta.

Ihan kohta tekstiä aitan maalaamisesta.

t. Hannu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *