Osa 16 – Valmis!

Aloimme useita vuosia sitten pohtia, kuinka saisimme pihapiiriin verstashuoneen. Aluksi ajattelimme siirtää tontille uuden hirsikehikon, jonkin pienen mökin, ja sisustaa sen työtilaksi. Lopulta päädyimme kunnostamaan vanhaa aittaa, joka vaipui maahan ja oli matala.

Massiivisen muutaman vuoden kunnostamisen jälkeen alakerrassa on nyt verstastilat, ja yläkertaan syntyi vierashuone sekä kylpyhuone. Alla on kuvia valmiista tiloista. (Ne kohdat, jotka eivät ole valmiita, on rajattu taitavasti kuvien ulkopuolelle.)

Vuosiluvut julkisivussa kertovat, että paikalle on siirretty yksikerroksinen aitta vuonna 1827, joka on korotettu kaksikerroksiseksi vuonna 1937. Me korotimme aittaa metrin verran ja lisäsimme sen päätyyn porraskuistin.
Sisääntuloportaiden päällä on pieni ovilippa, jonka lappeet laskeutuvat alas eri kulmissa. Timpuri mietti hyvän tovin, kuinka luonnosmainen lyijykynäpiirustus muutetaan astemitoiksi, mutta lopputuloksesta tuli hieno.
Ulkovalon kytkin. Sähköjohdon läpiviennin suojana on posliininen holkki, joka löytyi puretun navetan paikalta.

Pitkä lauta mahtuu verstaaseen seinässä olevan luukun kautta. Sirkkelin takana pöytälevyssä on pölyt sieppaavan imuputken pyöreä suuaukko.

Yläkerran vierashuone.
Sänky yhdelle vieraalle pedattuna. Pieni ikkuna on peräisin vuoden 1937 muutosvaiheesta.
Vanhaa tavaraa on riittänyt aitankin sisustamiseen.

Kaikki ovet ovat kierrätettyjä. Yläkertaan löysimme Björkbodan painikkeet Porvoon wanhasta rautakaupasta.

Ennen kuin aitta oli valmistunut, haimme jo uutta rakennuslupaa aitan taakse tehtävää varastoa varten. Sekin on enää maalia vaille valmis.

Jos haluat nähdä aitan sisältä ja ulkoa, osallistu Puutarha- ja perinnerakentamistapahtumaan Kiviniemen kartanossa tiistaina 13.8.2019. Lisätietoja tästä.

Kiitos mielenkiinnosta aittaprojektia kohtaan. Sarja päätty. Remontit eivät…

Terveisin
Hannu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *