Osa 9 – Sähkö

Vanhan rakennuksen sähköistämisessä joutuu pohtimaan alkuperäisyyden ideaa: ei aitassa ole ollut koskaan sähköjä. Piharakennuksen sähköistys tehdään usein halvimmalla mahdollisella tavalla eli valkoista letkumaista muovijohtoa nakutellaan paikoilleen muovisilla kiinnikkeillä. Rumaa tulee.

Meillä on sellainen toteamus, että estetiikka määrää. Mitä tahansa tehdään, niin tehdään niin, että sitä kehtaa katsoa ja käyttää päivittäin vielä muutaman kymmenen vuotta. Siksi valitsimme aittaan vanhan malliset posliiniset sähkökalusteet.

Aitan sähköistämistä helpotti se, että ulkopuolelle koolattiin kymmenen senttimetriä paksu eristetila, johon suurimman osan sähköjohtojen asennusputkista saattoi kätkeä. Kaikkien pistorasioiden johdot tulevat ulkovaipasta suoraan pistorasioiden taakse.

Pintavetoja on vain sisääntulokuistilla ja huoneiden kattovalaistuksessa. Nämä jälkimmäiset ovat vielä asentamatta.

Yläkerran pienempi huone on jaettu kahtia eteiseksi ja kylpyhuoneksi. Näiden välinen seinä on täynnä tekniikkaa, tässä peltiset ilmanvaihtoputket, valkoiset vesijohtojen suojaputket sekä sähkön jakorasia. Vain seinä puuttuu.

Rakennuksen ulkopuolella sähköjen asennusputket kulkevat koolauksen sisällä:

Sähkötyöt sujuivat hyvin, kun ensin kävimme sähköasentaja Toni Niemisen kanssa läpi suunnitelmat yhdessä keskustellen. Työmaata varten merkitsimme Jaanan kanssa kaikkien pistorasioiden, kytkimien ja läpivientien paikat. Kun seinässä on teippipala ja sen keskellä ruksi, ei asentajan tarvitse pohtia mistä porata.

Pistorasioiden alustaksi sahasin kakkosvitosesta pyramideja, joiden sisään on porattu kuppiterällä reikä asennusrasiaa varten.

Kuistin valokytkimet ovat pinta-asennettuja:

Ulkovalon kytkimen johto tulee seinän läpi posliinisen suojaputken läpi. Putki löytyi puretun navetan takaa romuröykkiöstä, jossa oli muinaisen navetan maatumattomia osia.

Tässä oli vuoden viimeinen päivitys. Seuraava Maalla-lehti ja blogi ensi vuoden puolella, silloin aiheena verstashuone.

Terveisin
Hannu

PS

Remonttiohjeita löydät Perinnemestarin nettisivuilta.

s-a

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *