Osa 11 – Kylpyhuone

Kylpyhuoneen rakentaminen hirsirakennuksen sisälle on haaste, sillä vesieristetyn tilan seinärakenteet eivät saisi liikkua yhtään. Vanhojen rakennusten perustukset eivät yleensä ulotu kovin syvälle, joten routa keikuttaa taloa hieman. Pieni liike ei haittaa hirsirunkoa tai kiinteää sisustusta, mutta kaakelit se voi irrottaa.

Jotta saimme aitan tukevaksi, sille tehtiin kokonaan uudet perustukset (katso blogin osa 2).

Itse kylpyhuone rakennettiin vain kevyesti hirsiin tuetun rungon varaan. Koolaus on kiinnitetty hirsiin liukukiinnikkeillä, jotka estävät tolppien kaatumisen huoneeseen tai heilumisen sivuttain, mutta hirsiseinä voi nousta tai laskea jopa muutamia senttejä eivätkä tolpat seuraa mukana. Vanha hirsi ei enää laajene tai kutistu juuri lainkaan ympäröivän kosteuden vaikutuksesta, mutta kahden metrin seinällä puoli prosenttiakin tarkoittaisi yhden senttimetrin repeämää alasaumaan.

Lattian tukipalkisto.
Valun alla on vanerilevyt ja seinillä liukukiinnikkeillä tuettu koolaus.
Pystytolppa on tiukasi kiinni seinässävain lattianrajassa. Ylemmät kiinnikkeet mahdollistavat hirsiseinän laajenemisen ja supistumisen pystysuunnassa.
Sähkö- ja vesiputket on kätketty takaseinän sisään. Olisi oikeastaan turvallisinta asentaa vesijohdot pintavetoina, mutta kun ulkopuolella on 10 cm eristettä, luotamme siihen, että kaakelin takana lämpötila ei mene pakkasen puolelle.
Seinissä on eristeenä kierrätetystä sanomalehdestä valmistettua puukuitueristettä. Kaakeleiden alustana on sementtilevy.
Valun sisään tulee harjateräsverkko ja lattialämmityksen kaapelit.
Valu meneillään. Lattian kaato on edessä vasemmalla olevaa viemäriä kohti. Samassa nurkassa on suihkun paikka. Juhan takana on vesivaraajan lattiakaivo. Kuvan ulkopuolella oikeassa etureunassa on wc-istuimen viemäri.
Lattia on valettu ja seinälevyt on kiinnitetty. Koska levyissä on vesieristys valmiina, eriste onlevitetty vain lattiaan, saumoihin ja ruuvinkantojen päälle.
Juha laatottaa. Kylpyhuoneen tekemisessä ajattelee ensimmäisenä, millaiset laatat asennetaan. 90 prosenttia työstä on tehty ennen kuin tähän työvaiheeseen on päästy.
Kylpyhuoneen ovessa on kolme kerrosta. Sisälle näkyy vaakalaudoitus, joka jatkaa vaakalaatoituksen ideaa. Keskimmäinen vinolaudoitus jäykistää oven. Pintaan tulee pystypaneeli, joka häivyttää oven eteisen samasta laudasta tehtyyn seinäpaneeliin. Raskas ovi on myös hyvä äänieriste.
Vihdoinkin valmiina!

Aitan remontti on kestänyt monta vuotta – niin meillä aina käy. Verstastilat saatiin käyttöön varsin pian, mutta yläkerran vieras- ja kylpyhuoneen viimeistely saatiin päätökseen vasta viime kesänä.

Maalla-lehden helmikuun 2019 numerossa on enemmän tarinaa siitä, kuinka päädyimme rakentamaan kylpyhuoneen aittaan.

Osoitteessa perinnemestari.fi on lisää luettavaa vanhojen rakennusten kunnostamisesta.

Terveisin
Hannu


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *