Osa 12 – Ilmanvaihto

Tämä teksti tulee hieman myöhässä, Maalla-lehti ilmestyi jo hyvän aikaa sitten. (Jos olet seurannut vain tätä blogia, niin tiedoksi, että Maalla-lehdessä ilmestyy aitan vaiheista artikkelisarja, jossa on enemmän tekstiä ja vähemmän kuvia.)

Aitan vierashuoneessa on vanhanaikainen kippiventtiili. Timpurimme sai sen toisesta talosta, johon vaihdettiin (miksi!) uudenaikaisen venttiilit.

Joskus sanotaan, että vanhan rakennuksen ilmanvaihto järjestyy vedolla. Näin ei kuitenkaan ole. Veto tuntuu epämiellyttävältä ja se voi tuoda vanhan rakennuksen rakenteista sisälle mikrobeita ja ainakin epämiellyttävän hajun. Talon ulkovaipan (alapohja, seinät, yläpohja, ovet ja ikkunat) on oltava ehdottoman tiivis, ja tuuletusilman tulisi tulla sisään korvausilmaventtiilistä ja poistua tulisijan tai poistoilmaventtiilin kautta.

Korvausilmaventtiilin sadesuoja.
Jos talossa ei ole jäljellä vanhaa korvausilmaventtiiliä, perinnerautakaupoista saa vanhanaikaisia kippiventtiileitä. (Domus Classican malli.)
Likainen ilma poistuu painovoimaisen ilmanvaihdon avulla tulisijan hormin kautta.
Keittiössä on usein säleikköventtiili. Jos tulisija on poistettu, sen hormiin olisi pitänyt asentaa poistoilmaventtiili. Tässä testaan painovoimaisen ilmanvaihdon tehokkuutta. Talvella ilmaa virtaa hormiin niin paljon, että talouspaperi jää napakasti kiinni säleikön päälle.
Kun aitassa ei ole piippua, ilmanvaihtokanavat on tehty peltiputkesta. Yläkerran eteisen ja kylpyhuoneen välinen seinä on täynnä ilmanvaihto- ja vesiputkia sekä sähköjohtoja. Ylhäällä vasemmalla pilkistää vierashuoneen poistohormi. Kuvan alalaidassa ovat alakerran kahdesta huoneesta nousevat putket, jotka yhdistyvät yhdeksi poistoputkeksi katolle.
Aitassa luotetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon, mutta kylpyhuoneessa on koneellinen poisto. Puhallin seuraa sekä liikettä että ilmankosteutta. Tämän ansiosta propeli pyörii vessakäynnin aikana ja suihkun jälkeen kunnes ilmankosteus on laskeutunut normaalille tasolle.
Ilma tulee tupaan räppänästä ja poistuu joko puuhellan tai piipussa olevan venttiilin kautta.
Kamarin puolella ilma tulee sisälle samoin räppänän kautta. Kun tulisijassa palaa tuli, poistuu ilma tulipesän kautta. Kun tuli ei pala, suljetaan alempi pelti ja avataan tähtiventtiili, jonka takana oleva hormi johtaa piippuun: painovoimainen ilmanvaihto alkaa toimia. Painovoimainen ilmanvaihto toimii, kun asunnon sisäilma tai piippu horemineen on lämpimämpi kuin ulkoilma. Lämmin ilma alkaa nousta piipussa itsestään ja korvausilma imetään huoneesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *