Osa 1 – Vanha aitta uusiksi

Tästä lähdettiin. Takavasen kulma oli laho ja etuoikea kulma upposi maahan. Kaiteen pienat putoilivat ja kattokin oli vähän niin ja näin. Alakerrassa huonekorkeutta oli sen verran, että pään löi sekä oveen, että välipohjan kannatinpalkkeihin.

Ei kovin houkutteleva makuuhuone:

Kun meiltä samalla puuttui verstastila, aloimme muokata aittaa. Työ alkoi purkamisella:

Vaaleat hirret ovat korotusosa sadan vuoden takaa. Sillon on purettu yläosa, lisätty väliin uusia hirsiä ja koottu vanha yläosa takaisin paikoilleen. Koska aitta on tuolloin vuorattu pystyrimalaudoituksella, on uusi hirsi jäänyt puun väriseksi:

Oletamme, että aitan hirret on siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1827. Aitta on korotettu kaksikerroksiseksi vuonna 1937. Ajattelimme, että vuonna 2017 olisi saatu meidän remontti valmiiksi, mutta ei ehditty.

Kun vesikatto, alapohja ja osa julkisivusta oli purettu, aitta nostettiin viereensä. Nosto tehtiin neljällä liinalla. Painoa aitalla oli himpun alle 10 000 kiloa.

Siirto oli kymmenkunta metriä. Aitta jäi päärakennuksen viereen noin kuukaudeksi. Sillä aikaa vaihdoimme savimaan soraksi  ja vedimme aittaan vesi- sekä viemäriputket.

Montun kaivamisesta ja perustuksista lisää kuukauden kuluttua.

Hannu

2 Replies to “Osa 1 – Vanha aitta uusiksi”

 1. Moi Hannu,
  Mielenkiintoisen projekti näyttäisi olevan teillä käynnissä. Kuinka te päädyitte purkamaan vesikaton ennen rakennuksen siirtoa? 10000 kiloa on toki iso massa ja ymmärrän jos purku on tehty kevennys mielessä. Hienoa nähdä kuinka historia saa uutta jatkoa. Tsemppiä!

  1. Hei
   Näin jälkikäteen voi ajatella, että katto olisi saanut olla paikoillaankin, mutta etukäteen ajattelimme, että se saattaa painaa liikaa tai hajota siirrettäessä. Nosturin voima oli niin suuri, että aitta olisi varmaankin noussut katon kanssa, ja nosto oli niin tasaista, että olisivat tiiletkin pysyneet paikoillaan. Vesikatto oli kuitenkin pakko purkaa, koska yläpohja rakennettiin eristettynä kokonaan uudestaan. Sadesuojana vesikatto olisi ollut hyvä muutaman viikon ajan.
   T. Hannu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *