Osa 2 – Tukeva perustus

Kun aitta oli nostettu itsensä viereen, alkoi sen alla olevan pettävän maa-aineksen vaihtaminen. Työn piti olla helppoa, mutta tietenkin kaivinkoneen kauha napsahti heti jättimäiseen kiveen:

Suurin kivi onneksi halkesi ja se saatiin siirrettyä pois kuopasta. Pienempiä kiviä ajettiin pois kuorma-autolla muutama kuorma.

Kuoppa täytettiin routimattomalla murskeella, jota ajettiin parimetriseen monttuun kuormakaupalla:

Jotta maa ei painu, täytyy murske tiiviistää. Mursketta levitettiin reilun kymmenen senttimetrin kerros kerrallaan, jotta tärylätkän paino sai sen tiiviiksi.

Hiekkapatjan on oltava suorassa talon alla. Tässä tehdään hienosäätöä potkimalla:

Routa keikuttaa rakennuksia, kun maassa oleva vesi jäätyy ja laajenee. Aitan alle vakautta saatiin sekä routimattoman murskeen että routaeristeen avulla. Paksun eristeen alla maa ei jäädy.

Kivijalkakivien painon jakavat anturalaatikot valettiin eristelevyjen päälle. Valun sisällä on harjateräsverkko:

Anturalaatan paksuus on noin 20 cm.

Aittaan haluttiin palauttaa sen alkuperäiset kivijalkakivet. Hieman muuttuneen rakenteen ja uuden kuistin takia kiviä tarvittiin muutama enemmän. Ajatus oli ajaa rälläkällä pitkään kiveen katkaisulinjat ja kiilata osat irti toisistaan vanhoilla kirveen terillä.

No, eihän se onnistunut. Urat kuitenkin toimivat katkaisulinjoina, kun kaivinkonekuski pudotti kiven toisen kiven päälle:

Kivet palasivat vanhoille paikoilleen.

Kivet saatiin oikeille kohdille jättimäisen lautamaskin avulla. Aitan pohja ei ollut puhdas suorakaide, joten pelkän mittanauhan avulla ei saanut oikeita mittoja.

Aittaan tulee myös vesi- ja viemäri. Putket kulkevat eristeen alla.

Kivien päälle salvottiin viisi kerrosta hirsiä, jotta alapohjaan saatiin eristettä ja huonekorkeutta lisää. Tästä lisää kuukauden kuluttua.

Voit seurata aittaprojektin etenemistä myös Maalla-lehdessä. Artikkelisarjassa pohditaan tarkemmin eri ratkaisujen taustoja; blogi on kuvakertomus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *