Osa 3 – Hirsirungon kunnostaminen

Perustusten tekemisen jälkeen alkoi aitan uudelleenrakentaminen. Kyse oli tosiaankin uuden rakennuksen pystyttämiseen verrattavasta hankkeesta, jolle hankittiin rakennuslupa. Kun kylmä varastotila muuttuu lämmitettäväksi työtilaksi, rakennusvalvonta haluaa tarkistaa suunnitelmat ja U-arvolaskelmat, varmistaa palopoistumistiet jne.

Aittaa korotettiin alhaalta noin puoli metriä, jotta alapohjaan saatiin lämpöeristeitä ja huonetilaan hieman lisää korkeutta. Ensimmäiset korotushirret ovat paikoillaan ja seuraavaa valitaan:

Tähän se tulisi:

Hirsitaloa rakennettaessa hirret varataan eli niiden alapuolelle tehdään kovera ura. Varauksen ansiosta hirsi asettuu tasaisesti alemman hirren päälle. Kierrätetyissä hirsissä ura on valmiina, mutta tässä tarvitaan pientä hienosäätöä:

Hirren päähän tehdään salvos, jotta hirret limittyvät kulmissa toistensa sisään.

Mittauksen jälkeen sahaus:

Ylempi hirsi lukitaan alempaan puutapeilla. Jos liitos on monimutkaisempi, se lukitsee itse itsensä ilman tappia.

Tappeja on hirsissä reilun metrin välein.

Jokaisen hirsikerroksen, varvin, välillä on eristettä. Aikoinaan käytettiin sammalta, nykyään pellavanauhaa. Tämä on korotusosan tasaiseksi jätetetty ylin hirsi, jonka päälle aitta nostetaan:

Aitta palaamassa omalle paikalleen:

Ja millilleen paikoilleen:

Aitan alempi korotusosa tehtiin kokonaan kierrätyshirsistä. Ylemmän kerroksen päälle tuli yksi korottava hirsivarvi, joka tehtiin uusista, mutta pari vuotta kuivuneista hirsistä. Uudet hirret varattiin moottorisahalla:

Hirret nostettiin ylös kaivinkoneen avustuksella:

Yläkerran muodonmuutos. Ylhäällä vasemmalla oleva huone ennen kunnostamisen aloittamista ja huoneen pientä korottamista:

Ei täällä vieläkään ole valmista. Tilanne muutama viikko sitten, kun otin kuvaa Maalla-lehden artikkelia varten.

Seuraavassa Maalla-lehden artikkelissa ja postauksessa kuvia ja tarinoita aitan eri portaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *