Osa 6 – Permanto

Aitan yläkerrassa oli melko siistit 1930-luvun lattialankut, jotka siirrettiin alakerran verstashuoneisiin. Alakerrassa oli huonossa kunnossa olevat 1820-luvun lankut, jotka puolestaan siirrettiin aitan taakse rakennettuun varastoon. Yläkerran vierashuoneeseen ja eteiseen hankittiin uudet lankut.

Alakerran lattian purku. Oven edessä näkyy, kuinka kannatinpalkit ovat suoraan maata vasten – osittain väärän rakennustavan takia, osittain aitan vajoamisen takia.

Samaiset vilja-aitan lattialaudat varaston lattiana aitan takana. Melkoiset raot ja hiirien syömät reiät.

Lattia makasi osittain aitan sisälle jääneen suuren kiven päällä.

Lattian purkamisen jälkeen aitta nostettiin pois paikaltaan. Maa-aines talon alla vaihdettiin, perustukset uusittiin ja ennen aitan nostamista takaisin paikoilleen rakennettiin neljä kerrosta hirsiseinää. Korotuksen ansiosta alapohjaan saatiin eristetila ja huonekorkeutta lisättyä 30 senttimetriä.

Eristeen päälle laitetaan ilmansuluksi paperointi. Koska lattialankut eivät ole pontattuja, olisi ollut todennäköista, että verstahuoneessa lankkujen välistä olisi valunut paljon isoja roskia. Jotta lankkujen ja paperin väli ei täyttyisi röhnästä, laitoin ilmansuluksi puukuitulevyn. Reunassa on paperikaistale, joka kiilataan jalkalistan taakse.

Verstaan lattia valmiina.

Yläkerran lankkujen alla on paperointi. Uudet lankut ovat kooltaan  50×200 mm, ja ne paukutettiin kiinni päältä hakaten.

Jalkalista tehtiin huoneen mittasuhteisiin sopivasta järeästä kakkoskutosesta, jonka etureunasta viistettiin yläjyrsimellä pois pieni pala. Lattialaudat ovat tarkoituksella hieman lyhyet, jotta seinän väliin jää pieni rako tiivisteelle. Suorat lankut ja hieman aaltoilevat hirret eivät menisi aivan tiiviisti toisiaan vasten, joten rakoon saa peremmin sullottua pellavarivettä, joka painaa ilmansulkupaperin tiiviisti seinää vasten.

Permantolankut tarvitsevat myös hieman liikkumavaraa.

Saman huoneen lattian suopakuuraus meneillään.

Seuraavassa blogissa näet huoneen kalustettuna ja kamiinassa tulen.

Lisää perinnerakentamisesta osoitteessa perinnemestari.fi. Vanhan rakennuksen laajentamisesta ja muuttamisesta talvikäyttöön on vinkkejä ja ohjeita Perinnemestarin Kesämökki -kirjassa.

Tekstipainotteisempi tarina aitan muutoksesta on luettavissa Maalla-lehdessä.

Hyvää syksyä!

Hannu

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *